Οικογένειες πουλιών

Μαύρος χαρταετός: ένας εργάτης των αγρών ή ένας αρπακτικός;

Pin
Send
Share
Send
Send


Κατάσταση. 2η κατηγορία. Ένα μικρό, διαδεδομένο είδος με μειωμένους αριθμούς.

Εξάπλωση:

Αφρική, Αυστραλία, Ευρασία από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό (1). Κατοικεί ολόκληρη την περιοχή της Μόσχας, αλλά άνισα. Η Nesting ιδρύθηκε στις περιοχές Lotoshinsky, Volokolamsky, Klinsky, Sergiev-Posadsky, Yegoryevsky, Voskresensky, Lukhovitsky, Zaraysky και Mozhaisky, θεωρείται επίσης στις περιοχές Dmitrovsky, Domodedovsky, Kolomensky, Leninsky, Odintsovsky, Odintsovsky, Odintsovsky. Συνολικά, κατά την τελευταία δεκαετία, το είδος καταγράφηκε στην περίοδο ωοτοκίας σε 120 βαθμούς σε όλες σχεδόν τις περιοχές της περιοχής (2).

Ο αριθμός και οι τάσεις της αλλαγής του

Στα προάστια μέχρι τις αρχές του εικοστού αιώνα. ήταν ένα από τα πολυάριθμα αρπακτικά πουλιά και αντιπροσώπευε περίπου το 30-35% του συνολικού αριθμού τους (3). Στις αρχές του εικοστού αιώνα. ο αριθμός άρχισε να μειώνεται, ιδιαίτερα γρήγορα από το 1928 (4). Μέχρι τη δεκαετία του 1960. μόνο λίγα, σποραδικά κατανεμημένα ζεύγη έχουν επιβιώσει (3).

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 - στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ως αποτέλεσμα της απαγόρευσης πυροβολισμού αρπακτικών πτηνών και της δημιουργίας δεξαμενών και ιχθυοτροφείων στην περιοχή, έγινε και πάλι ένα αρκετά κοινό είδος: το 1981, 22 ζεύγη φωλιών μετρήθηκαν μόνο στο λίμνες επτά ιχθυοτροφείων (5) ...

Μια νέα μείωση των αριθμών σημειώθηκε στη δεκαετία του 1990. (5-7). Επί του παρόντος, ο αριθμός των ειδών εξακολουθεί να παραμένει υψηλός στην πεδιάδα του ποταμού. Oka στην περιοχή Lukhovitsky (6), κοντά στη δεξαμενή Verkhneruz (περιοχή Shakhovsky) (8) και τον ορεινό όγκο Dubnensky (περιοχή Taldomsky) (9). Σήμερα φωλιάζουν 200-300 ζευγάρια στην περιοχή.

Χαρακτηριστικά της βιολογίας και της οικολογίας

Φωλιάζει σε δέντρα κατά μήκος των άκρων μεικτών δασών μεγάλου βλαστού, συνήθως κοντά σε υδάτινα σώματα. Μονογαμική εμφάνιση. Συνήθως υπάρχουν 2-3 αυγά σε συμπλέκτη, η επώαση διαρκεί περίπου 30 ημέρες, οι νεοσσοί αφήνουν τη φωλιά περίπου 6 εβδομάδες μετά την εκκόλαψη. Πολύφαγα, υπνηλία ψάρια, απορρίμματα, καράτια επικρατούν στο θήραμα (3, 10). Τρέφεται κυρίως με τις ακτές των υδάτινων σωμάτων. Μεταναστευτική προβολή.

Περιοριστικοί παράγοντες

Μια απότομη αύξηση του παράγοντα διαταραχής και η κοπή των δέντρων φωλιάσματος κοντά σε υδάτινα σώματα, η μείωση της αφθονίας των ψαριών, η ρύπανση των υδάτινων σωμάτων, τις τελευταίες δύο δεκαετίες και η υποβάθμιση των βιοτόπων ζωοτροφών ως αποτέλεσμα της παύσης της χόρτου στα λιβάδια των πλημμυρών και την υπερανάπτυξή τους με ψηλά ζιζάνια.

Πώς μοιάζει ένας μαύρος χαρταετός

Στην πραγματικότητα, το φτέρωμα του πουλιού δεν είναι εντελώς μαύρο, είναι μάλλον σκούρο καφέ. Το μήκος του μαύρου χαρταετού είναι 48-58 εκατοστά, με μάζα 800 έως 1000 γραμμάρια.

Τα φτερά έχουν μήκος 40-50 εκατοστά και σε μήκος 145-155 εκατοστά. Η κύρια διακόσμηση αυτών των αρπακτικών είναι η πανέμορφη ουρά τους.

Τα αρσενικά και τα θηλυκά έχουν το φτέρωμα του ίδιου χρώματος, αλλά τα αρσενικά είναι ελαφρώς κατώτερα από τα θηλυκά σε μέγεθος. Το σώμα έχει σκούρο καφέ χρώμα και το πάνω μέρος της κεφαλής είναι ανοιχτό. Το στήθος και η κοιλιά είναι ελαφρύτερα από το πίσω μέρος. Η ουρά είναι σκούρο καφέ, το ράμφος είναι κίτρινο και το άκρο του είναι μαύρο. Τα πόδια είναι κίτρινα.

Ο μαύρος χαρταετός είναι μαχητής επιβλαβών εντόμων και τρωκτικών.

Πού ζουν οι μαύροι χαρταετοί;

Αυτά τα πουλιά ζουν στην Ασία, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Αφρική. Μαύροι χαρταετοί βρίσκονται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και στην Ασία ζουν στο Καζακστάν, στις ανατολικές περιοχές της Κίνας, στη Μογγολία και στις νότιες περιοχές της Σιβηρίας.

Με την έναρξη του κρύου καιρού, αυτά τα πουλιά πηγαίνουν στην Ινδία, την Αυστραλία και την Αφρική και ενώνουν τους τοπικούς μαύρους χαρταετούς.

Ο τρόπος ζωής και η διατροφή του χαρταετού

Αυτά τα πουλιά κλέβουν μερικές φορές πουλερικά.

Αυτά τα πουλιά είναι αρπακτικά, εκτός από παμφάγα. Οι μαύροι χαρταετοί τρέφονται με τρωκτικά, έντομα, ερπετά και ακόμη και καρφί. Αγαπημένο φαγητό - νεοσσοί άλλων πουλιών. Οι μαύροι χαρταετοί κυνηγούν επίσης ενήλικα πτηνά εάν είναι μικρότερα σε μέγεθος από αυτά.

Ως βιότοπος, αυτά τα πουλιά επιλέγουν μέρη κοντά σε υδάτινα σώματα, προτιμάται τα πλημμυρισμένα λιβάδια. Πρέπει να υπάρχουν ψηλά δέντρα κοντά, ειδικά όταν πρόκειται για την περίοδο ωοτοκίας. Οι μαύροι χαρταετοί πετούν ομαλά, κάμπτοντας ελαφρώς τα φτερά τους.

Οι μαύροι χαρταετοί είναι πολύ χρήσιμοι για τη γεωργία καθώς εξοντώνουν τους σκίουρους και τα επιβλαβή έντομα. Όμως οι άνθρωποι έχουν μια αρνητική στάση απέναντι σε αυτούς τους αρπακτικούς, καθώς κλέβουν παπάκια και κοτόπουλα.

Ο μαύρος χαρταετός είναι παμφάγο αρπακτικό.

Πώς είναι η αναπαραγωγή των απογόνων σε μαύρους χαρταετούς

Αυτά τα πουλιά πετούν σε περιοχές φωλιάσματος από τη Νότια Ασία και την Αφρική τον Απρίλιο, όταν εξακολουθεί να υπάρχει χιόνι σε ορισμένα μέρη. Μαύροι χαρταετοί βρίσκονται όχι μόνο σε δασικές περιοχές, αλλά και κοντά σε οικισμούς. Πετούν ακόμη και σε μικρές πόλεις.

Οι μαύροι χαρταετοί γεννούν τα αυγά τους είτε στις φωλιές τους είτε σε φωλιές που εγκαταλείπονται από άλλα πουλιά. Τα αρπακτικά τα εξοπλίζουν, τα μονώνουν με γρασίδι, χαρτί και φτερά. Κατά κανόνα, οι μαύροι χαρταετοί τακτοποιούν τις φωλιές τους σε δέντρα, αλλά μπορούν επίσης να τα χτίσουν πάνω σε βράχους. Οι φωλιές βρίσκονται 10-15 μέτρα πάνω από το έδαφος. Κατά κανόνα, οι φωλιές δεν υπερβαίνουν το 1 μέτρο σε διάμετρο. Αυτά τα μεγέθη είναι πολύ μικρά σε σχέση με το μέγεθος του ίδιου του πουλιού.

Φωλιά μαύρου χαρταετού.

Τα θηλυκά γεννούν αυγά στις αρχές Μαΐου. Ο συμπλέκτης, κατά κανόνα, αποτελείται από 2-4 αυγά, αλλά κυρίως περιέχει 2-3 αυγά, σε σπάνιες περιπτώσεις ο αριθμός τους φτάνει τα 5. Τα αυγά είναι λευκά με καφέ κηλίδες και μια ελαφριά γαλάζια άνθιση. Το αυγό είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από ένα κουτί.

Η περίοδος επώασης διαρκεί περίπου 1,5 μήνες. Το θηλυκό ασχολείται κυρίως με την επώαση και το αρσενικό την αντικαθιστά περιστασιακά. Οι νεοσσοί παραμένουν στη φωλιά για 40-45 ημέρες, μετά τις οποίες αρχίζουν να πετούν. Στο 2ο έτος της ζωής, οι μαύροι χαρταετοί φτάνουν στη σεξουαλική ωριμότητα. Το προσδόκιμο ζωής στην άγρια ​​φύση είναι 23-25 ​​χρόνια.

Αριθμός

Οι μαύροι χαρταετοί είναι θύματα βιομηχανικής προόδου.

Το μέγεθος του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί σημαντικά, ενώ η πιο σοβαρή κατάσταση έχει αναπτυχθεί στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας, αλλά σε άλλες περιοχές ο πληθυσμός έχει μειωθεί.

Αυτή η μείωση εξηγείται από τη χρήση φυτοφαρμάκων σε γεωργικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, στην Κίνα, βρέθηκε ένα κρίσιμο περιεχόμενο υδραργύρου στα πτώματα των νεκρών μαύρων χαρταετών. Πιθανότατα, ο υδράργυρος εισέρχεται στο φυσικό περιβάλλον ως αποτέλεσμα της χημικής βιομηχανίας.

Αποδεικνύεται ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός καταστρέφει σταδιακά τον κάποτε μεγάλο πληθυσμό και είναι εξαιρετικά δύσκολο να διορθωθεί η τρέχουσα κατάσταση.

Εάν εντοπίσετε κάποιο σφάλμα, επιλέξτε ένα κομμάτι κειμένου και πατήστε Ctrl + Enter.

Λήφθηκαν μέτρα ασφαλείας

Το είδος αναφέρεται στο Παράρτημα II της Σύμβασης CITES. Εμφανίστηκε στο Κόκκινο Βιβλίο της Μόσχας (2001). Βρίσκεται υπό ειδική προστασία στην περιοχή της Μόσχας από το 1978 (11). Στην πρώτη έκδοση του κόκκινου βιβλίου δεδομένων της περιοχής της Μόσχας (1998) συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο του προσαρτήματος 1. Σε αυτήν την έκδοση περιλαμβάνεται στον κύριο κατάλογο του βιβλίου κόκκινων δεδομένων της περιοχής της Μόσχας. Ορισμένες ομάδες ωοτοκίας βρίσκονται στα εδάφη αποθεματικών περιφερειακής σημασίας στις περιοχές Taldomsky, Lotoshinsky, Shakhovsky, Shatursky και Lukhovitsky, καθώς και στο κρατικό συγκρότημα Zavidovo.

Συστάσεις για τη διατήρηση του είδους σε φυσικές συνθήκες

Προσδιορισμός νέων θέσεων συγκεντρωμένης φωλιάσματος του είδους με την επακόλουθη οργάνωση προστατευόμενων περιοχών. Ενίσχυση της καταπολέμησης του παράνομου πυροβολισμού αρπακτικών πουλιών.

Συνιστώμενη και αναφερόμενη βιβλιογραφία

Κόκκινο βιβλίο δεδομένων της περιοχής της Μόσχας 1. Stepanyan, 2003, 2. Βάση δεδομένων για το πρόγραμμα "Birds of Moscow and Moscow Region", 3. Ptushenko, Inozemtsev, 1968, 4. Belyaev, 1938, 5. Mishchenko, 1985. 6. Στοιχεία του συγγραφέα της έκθεσης, 7 Zubakin, 2001, 8 I.V. Sokolov, άτομα commun., 9. Βιβλίο γεγονότων του αποθεματικού "Zhuravlinnaya Rodina" (ηγέτης), 10. Dementyev, 1951b, 11. Απόφαση των εκτελεστικών επιτροπών ..., 1978. Συντάχθηκε από τον A.L. Μιστσένκο.

Πού ζει ο μαύρος χαρταετός

Οι εκπρόσωποι του υποείδους τύπου του μαύρου χαρταετού είναι κοινά και πολυάριθμα στην πλειονότητα της Ευρώπης, στην Ασία βρίσκονται μέχρι το Πακιστάν.

Ο μαυρισμένος χαρταετός ζει ανατολικά του Βόλγα, στη Σιβηρία της Ινδοκίνας στις νότιες περιοχές της Κίνας.

Στα ανατολικά του Πακιστάν, στα τροπικά δάση της Ινδίας και στο νησί της Σρι Λάνκα, ζουν μικρά ινδικά χαρταετούς.

Εκπρόσωποι ενός άλλου υποείδους, του οποίου το όνομα μεταφράζεται ως "χαρταετός πεταλούδας" ζουν στο νησί Sulawesi, την Παπούα Νέα Γουινέα και την ανατολική Αυστραλία.

Και το πέμπτο υποείδος, ο χαρταετός της Ταϊβάν, ζει στην κινεζική επαρχία Χαϊνάν και στο νησί της Ταϊβάν.

Οι κάτοικοι της ευρωπαϊκής επικράτειας περνούν το χειμώνα στην Αφρική, τα τροπικά υποείδη του μαύρου χαρταετού είναι καθιστικά.

Σε όλη την τεράστια γκάμα τους, τα πουλιά επιλέγουν παρόμοια βιότοπα: αραιά δάση κοντά σε πηγές νερού - ποτάμια, λίμνες ή βάλτους. Σε τέτοια μέρη, μπορείτε να τραβήξετε εξαιρετικές φωτογραφίες ενός μαύρου χαρταετού και να ακούσετε τη φωνή του: υψηλά μελωδικά τρένα "yurl-yurrl" και σε περίπτωση συναγερμού, το συχνά επαναλαμβανόμενο "ki-vi-ki-ki".

Οι αρπακτικοί αποφεύγουν τα ανοιχτά τοπία · δεν υπάρχουν ούτε στα πυκνά δάση. Αλλά δίπλα σε οικισμούς αυτά είναι γνωστά πουλιά, συχνά παρατηρούνται μαύροι χαρταετοί σε μεγάλες πόλεις, όπου οι αρπακτικοί έχουν κάτι να ωφεληθούν.

Μαύρος χαρταετός, Δημοκρατία του Αλτάι, περιοχή Ουλαγκάνσκι, νότια της λίμνης Teletskoye.

Τι τρώει ο μαύρος χαρταετός

Διαθέτοντας αδύναμα πόδια και ράμφος, αυτά τα πουλιά ανήκουν στους λεγόμενους μη εξειδικευμένους συλλέκτες. Ως εκ τούτου, η βάση της διατροφής του μαύρου χαρταετού είναι διάφορα είδη καρατίων. Στις πλημμύρες των ποταμών, τα πουλιά μαζεύουν μεγάλο αριθμό νεκρών ψαριών, επισκέπτονται συχνά σκουπίδια, χωματερές στην πόλη και κοντά στα σφαγεία, όπου τρώνε διάφορα απόβλητα.

Το ζωντανό θήραμα υπάρχει στη διατροφή των αρπακτικών σε μικρότερο βαθμό. Οι μαύροι χαρταετοί πιάνουν μικρά τρωκτικά, μερικές φορές φίδια και βάτραχους, μαζεύουν καραβίδες και μαλάκια σε ρηχά νερά, κυνηγούν σκουλήκια και έντομα και τρώνε νεοσσούς και μικρά πουλιά.

Κατά τη διάρκεια της σίτισης, οι μαύροι χαρταετοί είναι ανεκτικοί σε συγγενείς ενώ μεγάλες συγκεντρώσεις πτηνών παρατηρούνται σε χωματερές της πόλης, όπου τρέφονται ή ανεβαίνουν ψηλά πάνω από το έδαφος. Στα ύψη, οι αρπακτικοί διατηρούν τα φτερά τους στο ίδιο επίπεδο με το σώμα, ενώ τα «δάχτυλα» είναι σαφώς ορατά - οι κορυφές των φτερών της πτήσης, εκφράζονται έντονα, αλλά δεν απλώνονται.

Οι μαύροι χαρταετοί ανεβαίνουν συχνά και για μεγάλο χρονικό διάστημα, μερικές φορές διοργανώνουν πραγματικές αεροπορικές παραστάσεις με τούμπες και δύσκολους ελιγμούς. Η διχαλωτή ουρά τους βοηθά να κατευθύνει τα πουλιά.

Στην Ευρώπη, η πυκνότητα του πληθυσμού των αρπακτικών είναι τόσο υψηλή που σε ορισμένα σημεία οι μαύροι χαρταετοί δεν μπορούν να εγκατασταθούν στη δική τους περιοχή. Στη συνέχεια, τα πουλιά αναγκάζονται να τρέφονται με ξένα εδάφη και φωλιάζουν σε μικρές ομάδες ανύπαρκτων ζευγαριών.

Αναπαραγωγή

Σε αντίθεση με τα περισσότερα αρπακτικά πουλιά, ο μαύρος χαρταετός εγκαθίσταται συχνά σε μικρές αποικίες. Οι μαύροι χαρταετοί φωλιάζουν σε δάση, κοντά σε ποτάμια και βάλτους. Τα αυγά γεννιούνται στα τέλη Απριλίου - αρχές Μαΐου. Στο συμπλέκτη υπάρχουν έως και 4 λευκά αυγά με καφέ κηλίδες. Το θηλυκό επωάζει τα αυγά για λίγο περισσότερο από ένα μήνα, και το αρσενικό αυτή τη στιγμή παίρνει το φαγητό της.

Συχνά διακοσμούν τις φωλιές τους με πράσινα κλαδιά άλλων δέντρων, λουλουδιών, φωτεινά κουρέλια ή μπουκάλια, πιθανώς να σηματοδοτήσουν την επικράτειά τους και να αποτρέψουν άλλα πουλιά να επιτεθούν στη φωλιά.

Τροφή

Η διατροφή είναι εξαιρετικά διαφορετική: διάφορα είδη ζωικής τροφής (μικρά θηλαστικά, πουλιά, ερπετά, αμφίβια, καρκινοειδή, έντομα). Μπορεί να τρέφεται με καρόνι και σκουπίδια.

Η μέση διάρκεια ζωής ενός χαρταετού είναι 25 χρόνια.

Pin
Send
Share
Send
Send